Ceturtdien, 24. februārī, plkst. 16.00 norisināsies Rīgas Stradiņa universitātes sadarbībā ar LU Datorikas fakultātes Uztveres un kognitīvo sistēmu laboratoriju rīkotās doktorantūras skolas kognitīvo zinātņu starpdisciplināri pētnieciskais vebinārs, kurā profesors Mikels Valentins (Mikkel Wallentin) runās par dzimuma un dzimtes atšķirībām valodās un smadzenēs.

Prof. Mikkels Valentins ir kognitīvo zinātņu profesors Orhusas Universitātē, Dānijā, Funkcionāli Integratīvās neirozinātnes centrā, Medicīnas departamentā un Kognitīvo zinātņu departamentā, Komunikācijas un Kultūras skolā.

Prof. Valentins ir viens no visnozīmīgākajiem neirozinātniekiem Dānijā, taču ir zīmīgs ar interdiciplināru pētniecības tvērumu, paralēli neirozinātņu medicīniskiem pētījumiem ieverot arī semiotikas, psiholingvistikas, mūzikas, teātra un citas jomas.

Vebināra tēma ir “Dzimuma un dzimtes atšķirības valodā un smadzenēs: atklājumi un metodoloģiskie izaicinājumi (Sex/gender differences in language and brain: Findings and methodological challenges)".

Dzimums un dzimte ir pētīts un diskutēts jautājums pētniecībā un politikā. Prezentācijā tiks skaidroti biheviorāli un neiroloģiski pamatojumi dzimuma un dzimtes atšķirībām, kas ir saistītas ar valodu, un diskutēti metodoloģiski izaicinājumi, kas rodas šādiem pētījumiem. Šie izaicinājumi ir vispārināmi un attiecināmi uz dažādām jomās ārpus dzimuma un dzimtes pētniecības.

Dažas nozīmīgākās profesora publikācijas:

  • Wallentin, M. (2009). Putative sex differences in verbal abilities and language cortex: A critical review. Brain and language108(3), 175-183.
  • Witek, M. A., Clarke, E. F., Wallentin, M., Kringelbach, M. L., & Vuust, P. (2014). Syncopation, body-movement and pleasure in groove music. PloS one9(4), e94446.
  • Wallentin, M., Nielsen, A. H., Friis-Olivarius, M., Vuust, C., & Vuust, P. (2010). The Musical Ear Test, a new reliable test for measuring musical competence. Learning and Individual Differences20(3), 188-196.
  • Rocca, R., Coventry, K. R., Tylén, K., Staib, M., Lund, T. E., & Wallentin, M. (2020). Language beyond the language system: dorsal visuospatial pathways support processing of demonstratives and spatial language during naturalistic fast fMRI. NeuroImage216, 116128.
  • Gravholt, C. H., Chang, S., Wallentin, M., Fedder, J., Moore, P., & Skakkebæk, A. (2018). Klinefelter syndrome: integrating genetics, neuropsychology, and endocrinology. Endocrine Reviews39(4), 389-423.

Starpdisciplinārais kognitīvo zinātņu vebināru cikls norisinās no 2021. gada novembra līdz 2022. gada maijam. Vebināri paredzēti doktorantiem, pētniekiem un docētājiem no dažādām jomām, sākot no medicīnas un datorzinātnēm un beidzot ar sociālajām un humanitārajām zinātnēm.

Plašāk par vebināriem un pieteikšanos

Dalīties