Trešdien, 25. maijā, plkst. 16.00 norisināsies Rīgas Stradiņa universitātes sadarbībā ar LU Datorikas fakultātes Uztveres un kognitīvo sistēmu laboratoriju rīkotās doktorantūras skolas kognitīvo zinātņu starpdisciplināri pētnieciskais vebinārs, kurā ar referātu “Kognitīvā heiristika veselā saprāta spriešanai nākamās paaudzes mākslīgā intelekta sistēmās” uzstāsies Dr. Antonio Lieto.

Dr. Antonio Lieto ir pētnieks, docents Turīnas Universitātes Datorzinātņu katedrā un pētnieks ICAR-CNR institūtā Palermo (kognitīvās sistēmas robotikai laboratorijā). Viņa pētniecības intereses ietver kognitīvo procesu, veselā saprāta spiešanas, valodas un zināšanu tehnoloģiju datormodeļus.

Dr. Lieto ir Itālijas Kognitīvo zinātņu asociācijas viceprezidents. Saņēmis Bioloģiski motivēto kognitīvo arhitektūru biedrības (BICA, ASV), izcilības balvu. Viņš ir arī ACM izcilības referents kognitīvi motivēta mākslīgā intelekta jautājumos. 2021. gadā izdevniecībā Routledge/Taylor & Francis klājā nāca dr. Lieto monogrāfija Kognitīvais dizains mākslīgiem prātiem (Cognitive Design for Artificial Minds).

Vebināra saturs

Veselā saprāta spriešana ir viens no galvenajiem, joprojām neatrisinātajiem mākslīgā intelekta problēmlaukiem. Tanī pašā laikā veselā saprāta spriešana ir intuitīvi ļoti skaidra un pašsaprotama gan cilvēkiem, gan citām būtnēm.

Šajā prezentācijā autors aplūkos divas Mākslīgā intelekta sistēmas, kas ir balstītas kognitīvās zinātnēs, pirmkārt, Dual PECCS, un, otrkārt, TCL spriešanas ietvars. Autors demonstrēs, kā kognitīvi orientēta pieeja var uzlabot dizainu un realizāciju sistēmām, kas apveltītas ar intelektu.

Galvenās priekšrocības šai pieejai:

  • spēja darboties ikdienas spriešanas vidē, darboties ar tipiskuma efektiem un veselā saprāta kompozicionalitātes jautājumiem,
  • spēja integrēt sistēmas vispārīgākā kognitīvā arhitektūrā,
  • spēja pielietot simulācijas, lai labāk saprastu heiristiku, kuru izmanto cilvēka prāts.

Pieteikties vebināram

 

Dalīties