Pagājušā nedēļā Latvijas Universitātē noslēdzās konference “Spatial Cognition 2020/1 (SC2020/1)” – viena no starpdisciplināri nozīmīgākajām konferencēm telpiskās uztveres, skaitļošanas un neirālo un kognitīvo procesu pētniecībā.

Konferencē tika vērtētas pētījumu prezentācijas un tika piešķirta labākā pētījuma prezentācijas balva par godu Kristianam Freksam (Freksa), Brēmenes Universitātes datorzinātņu profesoram un vienam no telpiskās skaitļošanas pamatlicējiem Vācijā un Eiropā, kurš pāragri aizgāja aizsaulē pagājušā gada izskaņā. Kristians Freksa bija viesojies arī Rīgā un uzstājies ar referātu Uztveres un kognitīvo sistēmu laboratorijas organizētajā konferencē 2018.gada vasarā.

Programmkomiteja, kuru veidoja pētnieki no pasaules vadošiem pētniecības centriem, veica rūpīgu atlasi, un par labāko pētījumu un prezentāciju tika atzīts Kalifornijas Universitātes Ērvainā pētnieču Alīnas Tu (Alina Tu) un Elizabetes Krastilas (Elizabeth R. Chrastil) pētījums par smadzeņu daļu tilpuma mērījumiem un to saistību ar navigācijas spējām. Šis ir viens no pirmajiem pētījumiem mūsdienu zinātnē, kas norāda, ka smadzeņu reģionu (ne tikai kopējais smadzeņu) tilpums ir būtisks korelāts navigācijas prasmēm. Pētījums ir nozīmīgs pienesums kognitīvajās neirozinātnēs un telpiskās uztveres pētniecībā kopumā.

Plašāka informācija par konferenci lasāma tīmekļa vietnē - https://sc2020.lu.lv/ un LU DF Uztveres un kognitīvo sistēmu laboratorijas tīmekļa vietnē - https://www.lpcs.lu.lv/en/.

Dalīties