Svētdien, 10. decembrī Slovēnijas galvaspilsētā Ļubļanā norisinājās Pasaules programmēšanas sacensību ICPC Centrāleiropas pusfināls (CERC 2023). Parādot spīdošu sniegumu, LU DF komanda “Bumbotāji” izcīnīja 9. absolūto vietu un bronzas medaļu, kā arī ceļazīmi uz čempionāta Eiropas finālu, kas noritēs martā, Čehijas galvaspilsētā Prāgā!

Šogad ir jau 3. gads, kopš LU komandas ir piedalījušas pusfinālā CERC. Latviju šogad pārstāvēja divas LU DF komandas – LU1 “Bumbotāji” sastāvā Matīss Kristiņš, Krisjānis Petručeņa, Valters Kalniņš un LU2 sastāvā Sandra Siliņa, Kristaps Štāls, Kristofers Barkāns. Šogad komandas ir cītīgi trenējušās un gatavojušās sacensībām, kas attaisnojās – LU1 ieguva augsto 9. vietu, atrisinot 7 no 12 uzdevumiem, un LU2 ieguva 18. vietu ar 5 uzdevumiem. Tā kā pirmās 9 komandas iegūst medaļas, LU pirmo reizi ir veiksmīgi ieguvusi bronzu CERC pusfinālā!

Papildus, pirms pasaules fināla ICPC organizatori pirmo reizi rīkos Eiropas finālu, kur piedalīsies 52 labākās Eiropas komandas no visiem četriem pusfināliem, kur LU1 ir veiksmīgi kvalificējusies. Eiropas fināls notiks 22.-24. martā Prāgā, Čehijā, kur LU komandai būs iespēja gan cīnīties par godalgām Eiropas komandu starpā, gan kvalificēties tālāk uz Pasaules finālu, kas noritēs nākamā gada rudenī. Vairāk par Eiropas finālu var lasīt mājaslapā https://euc.icpc.global/ .

Komandas līdzi uz sacensībam ir pavadījuši treneri LU DF asoc.prof. Jevgēnijs Vihrovs un divkārtējais ICPC finālists no LU Pēteris Pakalns. Treneru komentārs par komandu sniegumu:

“Šogad mūsu studentiem bija augsta motivācija sasniegt labus rezultātus ICPC pusfinālā. Mērķi bija gan uzlabot iepriekšējo gadu rezultātus pusfinālā, gan kvalificēties uz pašu pirmo vēsturē Eiropas finālu. Starp komandu dalībniekiem šogad ir gan pieredzējuši ICPC dalībnieki, gan 1. kursa studenti ar augstiem sasniegumiem starptautiskajā informātikas olimpiādē (sudraba, bronzas medaļas). Apzinoties mūsu potenciālu, intensīvi gatavojāmies gan ar iknedēļas lekcijas nodarbībām, gan ar iknedēļas 5 stundu treniņiem sestdienās.

Sacensību laikā bija sajūta, ka komandas izjuta savu spēku un sāka ierindoties augstās vietās, abām parādot vēl labāku rezultātu, nekā treniņos. Vienā brīdī LU1 komanda pat viesojās 3. vietā. Pēdējā stundā abam komandām izdevās atrisināt pa vēl vienam uzdevumam, kas izcīnīja LU1 bronzu un ceļu uz Eiropas finālu. Interesanti arī, ka LU2 18. vieta arī ir augstāka vieta, nekā LU līdz šim ir bijusi CERC. Jāpiemin, ka CERC potenciāli ir visgrūtākais Eiropas pusfināls, jo to dominē Polijas komandas, kuru sagatavošanas līmenis ir viens no augstākajiem pasaulē.”


Kopējie sacensību rezultāti ir pieejami https://putka-cerc.acm.si/contests/cerc23/public-scoreboard/ , pavisam pusfinālā piedalījās 60 komandas; Pasaules finālam ir kvalificējušas pirmo 3 vietu komandas. No Eiropas fināla uz Pasaules finālu būs iespēja kvalificēties vēl 4 komandām. Līdz šim LU komandas ir jau 6 reizes kvalificējušās Pasaules finālam un šī ir 3. reize, kad LU ir ieguvusi bronzas godalgu pusfinālā. Sveicam mūsu studentus ar lieliskiem panākumiem!

LU komandu dalība ICPC čempionātā šogad nebūtu iespējama bez mūsu atbalstītajiem “Gravity Team” un Wulf Harder. Caur gadiem mūsu studentu dalību ICPC sacensībās atbalsta arī AS “Emergn”, SIA “eazyBI”, SIA “Datakom”, AS “RIX Technologies”, SIA “TestDevLab”, SIA “ZZ Dats”, VISMA grupas uzņēmumi Latvijā, SIA “whiteCryption”, Amerikas latvieši, kuri pārstāv “Friends of the University of Latvia” (501(c)(3) charity) - LU Goda biedrs Roberts Blumbergs, Latvijas goda konsuls Mičiganā Andris Lācis un Galenieku ģimene. Ziedojumus administrē Latvijas Universitātes fonds un RTU Attīstības fonds

Dalīties