Datorikas fakultātē noslēdzās pētījumu projekts "Kvantu algoritmi: no sarežģītības teorijas līdz eksperimentam" (vienošanās Nr. 1.1.1.5/18/A/020). Projekta mērķis bija atrast jaunus piemērus, kur kvantu datori ir labāki par tradicionālajiem datoriem praktiski svarīgu skaitļošanas uzdevumu risināšanā.

Projektā izstrādāti kvantu algoritmi dažādiem skaitļošanas uzdevumiem, no simbolu virkņu apstrādes līdz attēlu analīzei. Daudzi no izstrādātajiem algoritmiem kombinē kvantu metodes (Grovera algoritmu ātrai meklēšanai uz kvantu datora) ar tradicionālās datorzinātnes idejām. Sadarbībā ar zinātniekiem no Igaunijas un Vācijas analizēta šifrēšanas protokolu drošība pret kvantu uzbrukumiem, šī pētījuma rezultāti prezentēti pasaules galvenajā kriptogrāfijas konferencē CRYPTO'2019. Pētot kvantu algoritmu sarežģītību, atrisināta 30 gadus sena neatrisināta problēma par diviem sarežģītības mēriem grafu teorijā, ko 1991. gadā noformulējuši 3 slaveni zinātnieki: Noga Alon, Michael Saks un Peter Seymour, šī pētījuma rezultāti prezentēti vienā no pasaules galvenajām matemātiskās datorzinātnes konferencēm FOCS'2021.

Projekta ietvaros izstrādātas 21 publikācijas un 3 programmatūras prototipi. Projekta realizācijā piedalījās 20 zinātnieki, ieskaitot trīs ārzemju vieszinātniekus: viespētnieku (Dr.) Mathieu Brandeho (Beļģija), viespētnieku (Dr.) Titouan Carette (Francija) un zinātniskais viesasistentu Maxime Cautres (Francija).

Dalīties