Datorikas fakultātē turpinās pētījumu projekts "Kvantu algoritmi: no sarežģītības teorijas līdz eksperimentam" (vienošanās Nr. 1.1.1.5/18/A/020). Projekta mērķis ir atrast jaunus piemērus, kur kvantu datori ir labāki par tradicionālajiem datoriem praktiski svarīgu skaitļošanas uzdevumu risināšanā.

Projekta ietvaros izstrādātas realizācijas diviem jauniem kvantu algoritmiem: kvantu pārveidotājam (quantum transducer) un kvantu klejošanai uz hiperkuba.

Kvantu pārveidotājs ir jauna metode kvantu algoritmu izstrādei, ko izveidojis LU Kvantu datorzinātnes centra (LU KDC) vadošais pētnieks Aleksandrs Belovs sadarbībā ar kolēģiem no Nīderlandes un Vācijas. Tā ļauj viegli kombinēt vairākus kvantu algoritmus, iegūstot kvantu algoritmus, kas risina sarežģītākus uzdevumus.

Kvantu klejošana uz hiperkuba ir gadījuma klejošanas kvantu analogs, kur daļiņa pārvietojas pa režģi, katrā solī pārvietojoties uz blakus virsotni. LU KDC pētnieki Andris Ambainis un Mārtiņš Kokainis parādījuši, ka šis process ļoti ātri noved pie gandrīz pilnīgas izkliedes pa visu režģi.

LU KDC pētnieks Maksims Dimitrijevs abos šos algoritmus realizējis kā programmas kvantu programmēšanas vidē Qiskit. Šīs programmas var tikt darbinātas gan uz kvantu datoru simulatora (datorprogrammas, kas modelē kvantu datoru pie neliela kvantu bitu skaita), gan arī uz viena no eksperimentālajiem kvantu datoriem (piemēram, IBM, IonQ vai Quantinuum ierīcēm), tādējādi pārbaudot algoritmus reālā vidē.

Dalīties