LU Datorikas fakultātes Uztveres un kognitīvo sistēmu laboratorija sadarbībā ar LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes Psiholoģijas nodaļu ielūdz uz Lundas Universitātes (Zviedrija) un Lēvenas Katoļu Universitātes (Beļgija) pētnieka Dr. Andreja Nikolajeva lekciju “Studying memory processes in realistic visual contexts through EEG-eye movement coregistration” par atmiņas pētniecību reālos ikdienas kontekstos, izmantojot acu kustību un elektroencefalogrāfijas (EEG) integrētu analīzi.

Dr. Andrejs Nikolajevs ir viens no pasaulē pieredzējušākajiem un zinošākajiem speciālistiem, kas izmanto kombinētas metodes uztveres un neirozinātņu pētījumos. Viņa pētījumi publicēti pasaules nozīmīgākajos neirozinātņu izdevumos kā Neuroimage, Neuroscience letters, Experimental brain research, Cerebral cortex un citos.
Viens no A. Nikolajeva pienesumiem mūsdienu kognitīvās zinātnes metožu attīstībā ir metodoloģijas izstrāde, kurā EEG tiek kombinēta ar acu kustību pierakstu situācijā, kad eksperimenta dalībnieki aplūko vidi sev apkārt. 

Lekcija notiks LU Datorikas fakultātes 13. auditorijā (3. stāvā), 9.10.2023 plkst. 14:30-16:00.

Lekcijā autors skaidros tendenci mūsdienu uztveres pētniecībā pievērsties reālistiskiem ikdienas, ne tikai laboratorijas apstākļiem. Tomēr reālās dzīves scenāriji paredz specifisku metožu izmantojumu, kas ir izaicinājums mūsdienu zinātnē. Lekcijā tiks sniegts pārskats par metodoloģiskās iespējām pētīt acu kustību pierakstu saistībā ar EEG ikdienas vides situācijās un šādas pētniecības saistību ar dažādu psiholoģisko un smadzeņu stāvokļu izpēti.  

Lekcijā tiks skaidroti acu kustību neirālie pamatmehānismi un to saistība ar cilvēka atmiņu. Acu kustības ne tikai apgādā atmiņu ar vizuāliem objektiem, bet arī sakārto vizuālās komponentes telpā un laikā. Tāpēc atmiņas procesu neirālie korelāti reaģē uz izmaiņām reāllaika vidē. Lekcijā tiks detalizēti skaidrota uzmanības un acu kustību mijiedarbība īstermiņa atmiņas procesos. Tālāk lekcijā tiks skaidrota refiksāciju (skatiena pārnese uz iepriekš aplūkotām vietām redzes laukā) neirāliem mehānismiem un saistību ar atmiņas darbību. 

Lekcija norisināsies angļu valodā 

Dalīties