Šī gada janvārī Latvijā vieslekcijas lasīja divi izcili pētnieki – profesore Emīlija Farana (Sarejas Universitāte, Lielbritānija) un profesors Maikls Glanzbergs (Ratgersa Univerisitāte, ASV). Latvijas Universitātes (LU) Datorikas fakultātes (DF) Uztveres un kognitīvo sistēmu laboratorijas organizētajos pasākumos bija iespējams iepazīties ar abu pētnieku sasniegtajiem rezultātiem un aktuālajiem pētījumiem.

Profesors Maikls Glanzbergs ir ASV kognitīvzinātnieks, filozofs, matemātiķis, viens no nozīmīgākajiem pētniekiem metaloģikas, modeļteorijas, kognitīvo zinātņu matemātisko pamatu un to filozofisko jautājumu jomā, kā arī viens no zinošākajiem lingvistikas, psiholoģijas, filozofijas un matemātikas pārklāšanās jomu pētniekiem. Profesors Glanzbergs regulāri lasa lekcijas pasaulē vadošajos pētniecības centros un universitātēs, un ir LU DF Uztveres un kognitīvo sistēmu laboratorijas konsultatīvās zinātniskās padomes vadītājs. Maikls Glanzbergs Latvijā viesojās 3. janvārī ar lekciju “Precise meanings and loose concepts: Roles for underdetermination and imprecision in formal semantics”, kurā viņš aplūkoja dabiskās valodas īpašību izteiksmju loģiskos un kognitīvos aspektus.

Profesore Farana zinātnieku aprindās tiek augstu vērtēta kā viena no pasaules vadošajām vecumposmu un attīstības procesu pētniecēm. Profesores Faranas pētījumi ir vērsti uz navigācijas, motorisko procesu, mentālās priekšstatīšanas, telpiskās valodas, uztveres integrācijas, vizuāli telpiskās atmiņas un orientācijas procesu izpēti. Viņa veic pētījumus arī par saistību starp eksakto zinātņu apguvi un telpisko prasmju attīstību. Ar prof. Emīlijas Franas pētījumiem bija iespējams iepazīties 16. janvārī Roberta Blumberga izcilības lekcijā kognitīvā zinātnē. Lekcijas tēma “Navigation, the spatial domain and STEM”. Lekcijā tika aplūkoti dažādu kognitīvo jomu saistījumi, kā arī gēnu, uzvedības, vides un smadzeņu funkciju mijiedarbība. Profesore prezentēja pētījumu rezultātus par telpisko spēju attīstību, ņemot vērā minēto faktoru ietekmi. Lekcijas ierakstu iespējams noskatīties šeit.

Roberta Blumberga izcilības lekcija kognitīvajās zinātnēs tika aizsākta 2018. gadā, sadarbojoties Latvijas Universitātes Datorikas fakultātes Uztveres un kognitīvo sistēmu laboratorijai un LU goda biedram, mecenātam, organizācijas  “Friends of the University of Latvia” valdes loceklim un Latvijas Republikas goda konsulam Ilinoisas štatā Robertam Blumbergam. Šīs izcilības lekcijas kognitīvā zinātnē ir vienīgais pasākums Baltijas reģionā, kas godina augstākā līmeņa nozīmīgu starpdisciplināru ieguldījumu kognitīvajā zinātnē. Šī tradīcija Latvijā vairākus gadus pulcējusi nozīmīgākos pētniekus no uztveres, psiholoģijas, mūzikas, matemātikas, neirozinātņu un daudzām citām jomām. Atbalstu šīs lekcijas norisei administrē LU fonds.

Foto un video

Ar citiem aktuālajiem Latvijas Universitātes (LU) Datorikas fakultātes (DF) Uztveres un kognitīvo sistēmu laboratorijas organizētajiem pasākumiem plašāk iespējams iepazīties mājas lapā www.lpcs.lu.lv.  Savukārt 24. februārī norisināsies LU 81. starptautiskās zinātniskās konferences kognitīvo zinātņu sekcija. 

Dalīties

Saistītais saturs