Nupat izdevniecībā "Springer" klajā nācis rakstu krājums "Spatial Cognition XII". Krājums tapis pasaulē reprezentatīvākā rakstu apkopojumu sērijā par starpdisciplināriem telpiskās uztveres jautājumiem gan dabiskās (cilvēki, sociālas grupas), gan mākslīgās sistēmās (digitālas sistēmas, tehnoloģiskas ierīces, mākslīgā intelekta sistēmas) un tā autori ir gan psihologi, gan datorzinātnieki, gan biologi, neirozinātnieki, gan arī ģeogrāfi un arhitekti. "Spatial Cognition" rakstu apkopojumi ir pazīstami nozarē kā viskvalitatīvākie un visbiežāk citētie.

Krājums apkopo rūpīgi recenzētus un stingrā atlasē akceptētus pētījumus no šovasar Rīgā paredzētās konferences "Spatial Cognition 2020", kas COVID-19 pandēmijas dēļ tika pārcelta uz 2021. gada vasaru. Tik augstas raudzes telpiskās uztveres pētniecības rezultātu apkopojums pirmo reizi īstenots sadarbībā ar Latvijas pētniekiem.

Krājuma sakārtotāji ir LU DF profesors un Uztveres un kognitīvo sistēmu laboratorijas vadītājs Jurģis Šķilters, Templas Universitātes (ASV) profesore un ASV mākslu un zinātņu akadēmijas locekle prof. Nora Ņūkomba (Nora Newcombe), viena no mūsdienu vecumposmu pētniecības pamatautorēm un viena no visgodalgotākām psiholoģēm un neirozinātniecēm pasaulē, kā arī Ziemeļrietumu Universitātes (ASV) psiholoģijas profesors Deivids Jūtals (David Uttal), viens no mūsdienu ietekmīgākajiem starpdisciplināriem pētniekiem, kas nodarbojies ar telpisko prasmju ietekmes izpēti uz izglītību.

Izdevums jau šobrīd izpelnās resonansi un atzinību dažādās nozarēs.

Dalīties