Sestdien, 23. maijā, noritēja Latvijas Universitātes (LU) Datorikas fakultātes medicīnas tehnoloģiju projektu studiju “DF LAB” un Amerikas Savienoto Valstu vēstniecības Latvijā organizētā ideju ģenerēšanas darbnīca “Utilizing Digital Tools for HIV/AIDS Prevention”. Ar mērķi rast idejas HIV/AIDS izplatīšanās ierobežošanai ar tehnoloģiju palīdzību, darbnīca pulcēja LU Medicīnas fakultātes, Datorikas fakultātes, Rīgas Stradiņa universitātes studentus, kā arī ārzemju studentus. Pasākumu ar savām zināšanām atbalstīja biedrību “DIA+LOGS”, “BaltHIV” un Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas pārstāves.

ASV vēstniecības pārstāve Šeila Šambera (Sheila Shamber) atzīst, ka, kaut arī mūsu zinātniskā izpratne par HIV/AIDS ir krasi augusi, pasaulei aizvien ir tāls ceļš ejams vīrusa ierobežošanā: “Kopš Amerikas Slimību kontroles un profilakses centrs publicējis pirmos rakstus par HIV/AIDS, zinātniskā izpratne par vīrusu ir krasi attīstījusies, taču pasaulē vēl aizvien 38 miljoniem cilvēku ir šis vīruss. Daudziem no viņiem nav pieejas ne aizsardzībai no vīrusa, ne tā aprūpei, savukārt HIV/AIDS izārstēt nav iespējams.”

Savukārt LU Datorikas fakultātes profesors Leo Seļāvo atzinīgi izsakās par starpdiscipināru sadarbību veidošanu: “Tas, ko LU DF LAB piedāvā, ir sadarbības veicināšana starp dažādām disciplīnām, kā medicīnu un datorzinātni. Šis pasākums nav pirmā un pēdējā reize, kad projektu studija uzņemas šādu iniciatīvu organizēšanu. Tas ir uzteicami, jo tieši šādi spēsim rast nozīmīgus risinājumus mūsdienu pasaules izaicinājumiem un grūtībām.”

Darbnīcu ievadīja trīs lekcijas par HIV/AIDS no dažādiem skata punktiem – medicīniskajiem, sociālajiem un tehnoloģiskajiem. Pirmajā lekcijā infektoloģe Aija Vilde, kas strādā Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā, iepazīstināja ar vīrusa medicīniskajiem aspektiem un infektologu izaicinājumiem. Otrajā – Baltijas HIV Asociācijas valdes locekle Inga Upmace iepazīstināja ar vīrusa sociālajiem aspektiem. Kā mainījusies HIV/AIDS statistika šajā gadsimtā, kāpēc Latvijas HIV/AIDS īpatsvars ir augstākais ES un kādi sociālie izaicinājumi apgrūtina vīrusa ierobežošanu un apgūšanu. Visbeidzot, lekciju daļu noslēdza LU Datorikas fakultātes doktoranta Emil Syundyukov apskats par dažādiem veselības jomas risinājumiem – sākot ar čatbotiem informācijas saņemšanai kādas slimības profilaksei, beidzot ar virtuālās realitātes lietotni, kas nejauši pārvērtusies anonīmas grupu terapijas platformā.

Darbnīcas daļā, kas netika straumēta, dalībnieki sadalījās divās grupās un veidoja risinājumus pašu identificētām un lekcijās saklausītām problēmām. Viens no piedāvājumiem ir lietotne, kas ar mašīnmācīšanās algoritmu palīdzību spēj noteikt lietotāja risku saslimt ar HIV/AIDS, ņemot vērā viņa dzīvesstilu. Lietotājs paliek anonīms, kas varētu līdzēt ar HIV/AIDS vīrusu saistītās stigmas pārvarēšanā, un mudināt viņu pārliecināties par savu veselības stāvokli, jo vīruss nav acīmredzams. Cits risinājums bija izveidot digitālo asistentu, kas atgādina lietotājam par zāļu lietošanu, ziņo ārstam, kad lietotājs tās lieto, kā arī nepieciešamības gadījumā sniedz padomu. Pirmkārt, šāds asistents nodrošinātu, ka pacientam ir pieeja palīdzībai, ja diagnoze ir pozitīva. Otrkārt, ja lietotāja veselība pasliktinās, ārstam ir ieskats tajā, vai padomi ir uzklausīti. Visbeidzot, biedrības “DIA+LOGS” pārstāve informēja, ka HIV/AIDS pacientiem ir iespēja bez maksas sazināties ar mentoru, kas var palīdzēt ar padomu vai atbalstu. Padarot asistentu digitālu, palīdzība kļūst pieejamāka un jautājumi – anonīmāki, būtiski mazinot raizes ar diagnozi saistītās stigmas dēļ.

Ar lekcijām var iepazīties LU YouTube kontā un LU DF LAB Facebook lapā

Dalīties