Kartīti uzzīmēja DF studente Sabīne Liepiņa.

Šodien, 16. martā, Datorikas fakultāte atzīmē savu 11. dzimšanas dienu! Dekāns prof. Guntis Arnicāns sveic visus DF mācībspēkus, studentus, darbiniekus un fakultātes draugus svētkos:

"Pirms 11 gadiem 16. martā tika nodibināta Datorikas fakultāte (DF). Jau 2009. gadā datorika bija tik nozīmīga, ka fakultātes izveide Latvijas Universitātē un industrijā tika atbalstīta kā nepieciešams solis tālākai attīstībai. Uz šo brīdi Datorikas fakultāti var uzskatīt par vienu no nozīmīgākajām Latvijas Universitātes fakultātēm. Tajā pašā laikā strauji ir attīstījusies IT joma  gan pasaulē, gan Latvijā. Mūsu valstī IKT nozare, vērtējot pēc eksporta, pēdējos gados jau ir starp trim nozīmīgākajām industrijas nozarēm. Datorika ir nepieciešama gandrīz katrā tautsaimniecības nozarē un arī citās zinātņu jomās. No DF spējām sagatavot augstas kvalifikācijas IT speciālistus vai pētniekus ir atkarīga arī visas valsts attīstība.

10 iepriekšējās jubilejas mēs svinējām ar dažādiem pasākumiem visas nedēļas garumā. Kā tradīcija bija kopīga lielās tortes ēšana. Pasākumi bija ieplānoti arī šogad, torte pasūtīta. Diemžēl vīrusa izplatības dēļ šodien svinības pamatā notiek virtuāli. Lielās tortes vietā piedāvāju katram personīgo nelielas tortes kopiju uzliktu uz apsveikuma kartītes.

Vīrusa izplatība ir ieviesusi korekcijas mūsu ikdienas dzīvē. Tagad ir samērā smags laiks, kas ilgs vairākus mēnešus, kura laikā būs jāpārkārto ikdienas gaitas un darbs, ieskaitot attālināto studiju nodrošināšanu. Šīs neplānotās situācijas rezultātā mēs redzam, cik nozīmīgas ir informācijas tehnoloģijas. Tās palīdz pārvarēt izveidojošos situāciju visā pasaulē un ļauj daudziem turpināt darbu, nodrošinot cilvēkiem tik ierastos pakalpojumus un rutīnas.

Varam uzskatīt, ka ar šo DF dzimšanas dienu mēs sākam jaunu un citādāku dzīvi. Tuvākajos mēnešos gan mēs paši, gan sabiedrība kopumā vairāk apgūs informācijas tehnoloģijas. Pēc vīrusa izraisītā perioda pārvarēšanas, dzīve vairs neatgriezīsies vecajās sliedēs. Šajā laikā ieviestās darba organizācijas formas kardināli mainīs darba un dzīves apstākļus/paradumus. Faktiski mēs esam sākuši strauju pāreju uz citām darba organizēšanas un dzīvošanas paradigmām. Atpakaļ ceļa vairs nebūs. Aicinu apzināties šo pāreju un pielāgoties tai, nevis uzskatīt pašlaik pieņemtos mērus kā īslaicīgu parādību, kas pēc dažām nedēļām vai mēnešiem beigsies. Datorikas nozīme ar šo brīdi var pieaugt vēl vairāk.

Novēlēsim šodien: 0) visiem labu veselību un izturību nevieglajā laika periodā; 1) docētājiem un vispārējam personālam jaunu mācību tehnoloģiju apguvi un veiksmīgi realizētu pavasara semestri; 2) DF pētniekiem un mūsu kolēģiem LU MII jaunus un nozīmīgus pētījumus; 3) studentiem sekmīgu zināšanu un iemaņu apguvi un, protams, pabeigtu šo mācību gadu vai grāda ieguvi; 4) visiem LU kolēģiem pārkārtot studijas, izmantojot informācijas tehnoloģijas, kas būs liels izaicinājums; 5) mūsu partneriem industrijā un citiem DF atbalstītājiem ne tikai saglabāt , bet arī būtiski attīstīt savus biznesus.

Rudens semestris izskatīties vēl citādāks – klasiskās studijas jau tiks miksētas kopā ar jaunajām studijas atbalstošajām tehnoloģijām. Esmu pārliecināts, ka neskatoties uz ļoti grūto un sarežģīto nākošo gadu, 12. Datorikas fakultātes dzimšanas dienā, ēdot lielo tradicionālo svētku torti, mēs ar lepnumu varēsim skatīties uz sasniegto.

Būsim veseli un lai mums visiem izdodas pārkārtoties!"

Dalīties