Ar LU Senāta balsojumu Datorikas fakultātes virzītais kandidāts Jānis Bubenko jaunākais ir ievēlēts par LU Goda doktoru.
Profesors Jānis Bubenko jr. ir dzimis 1935.g. Rīgā. Kopā ar ģimeni emigrējis uz Zviedriju 1945.g.
Ieguvis doktora grādu Karaliskajā Tehniskajā augstskolā. Bijis profesors Geteborgas universitātē un Čalmersa Tehniskajā universitātē 1977.-1981.g., kopš 1981.g. – profesors Karaliskajā Tehniskajā augstskolā Stokholmā.
Rīgas Tehniskās universitātes goda doktors (2004.).
Kopš deviņdesmito gadu sākuma Jānis Bubenko ir izcili daudz darījis, lai ievestu Baltijas, Latvijas un LU datoriķus starptautiskajā pētnieciskajā apritē. Viņš iniciēja starptautisku zinātnisku konferenci „Baltic Databases and Information Systems” 1994.gadā un šī ikdivgadējā konference šogad Rīgā notiks devīto reizi. J.Bubenko joprojām ir šīs konferences Advisory Board loceklis. J.Bubenko ir vairakkārt izgādājis stipendijas LU pētniekiem, kas ļāvis vairākiem desmitiem doties pētnieciskos komandējumos un uz stažēšanos Karaliskajā Tehniskajā augstskolā. Pēdējo divdesmit gadu laikā J.Bubenko ir bijis eksperts mūsu un citu Latvijas augstskolu datorikas studiju programmu izvērtēšanā. Viņš ir starptautiski pazīstams pētnieks, īpaši atzīts ļoti lielo datubāzu jomā. Latvijas un LU datoriķu iekļaušanās rietumu pētnieciskajā telpā bez prof. Jāņa Bubenko atbalsta būtu bijusi grūtāka.

Dalīties