Valodu tehnoloģiju iniciatīva 30. janvārī plkst. 14.00 prezentēs jaunizveidotos studiju kursus, kas dos iespēju Latvijas lielāko universitāšu studentiem apgūt aktuālas valodu tehnoloģijas.

Eiropas Savienības Atveseļošanas fonda finansētā projekta “Valodu tehnoloģiju iniciatīva” komanda pasākumā iepazīstinās arī ar jaunumiem pētniecībā. Studiju kursu un pētniecības aktualitāšu prezentācija notiks Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskā centra Zinātņu mājā (Rīga, Jelgavas iela 3, auditorija Alfa). 


LU kā Valodu tehnoloģiju iniciatīvas galvenais partneris aicina visus ieinteresētos piedalīties pasākumā, lai paplašinātu savu izpratni par valodu tehnoloģijām, kā arī uzzinātu vairāk par iespējām studiju laikā apgūt valodu tehnoloģijas!


Projektā piedalīsies LU DF profesore Inguna Skadiņa, LU HZF asociētā profesora Jana Kuzmina, RTU profesore Marina Paltonova, LU DF asociētais profesors Normunds Grūzītis, kas pārstāv LU MII, kā arī Andrejs Vasiļjevs, "Tilde" līdzdibinātājs. Pasākumu vadīs prasmīgā un daudziem jau personīgi pazīstamā personība - Daina Jāņkalne


Sagatavotie studiju kursi ir būtisks solis valodu tehnoloģiju attīstībā Latvijā, tie  sniegs iespēju studentiem apgūt jaunas zināšanas un prasmes šajā dinamiskajā un strauji augošajā jomā. Projektā izveidotās valodu tehnoloģijas un dažādi palīgmateriāli dos būtisku pienesumu  Latvijas izglītības sistēmai un pētniecībai, veidojot tās modernākas un konkurētspējīgākas Eiropas līmenī.


Pēc prezentācijā paredzēta arī neformālā daļa – sarunas pie kafijas tases, kur ikviens apmeklētājs varēs uzdot sevi interesējošos jautājumus projekta pētniekiem un atbalstītājiem. 

Iepazīties ar projektu, kā arī pieteikties un uzzināt detalizētāku informāciju par pasākumu iespējams projekta tīmekļvietnē https://vti.lu.lv.

 

Valodu tehnoloģijas pēdējo gadu laikā kļuvušas arvien populārākas līdz ar ChatGPT un citu mākslīgā intelekta rīku plašāku pieejamību. Latvijas kontekstā valodu tehnoloģijas cita starpā ir līdzeklis latviešu valodas stiprināšanai, saglabāšanai un digitalizēšanai, pielietojot jaunākās tehnoloģijas valodas izpratnē un attīstībā.

Valodu tehnoloģiju iniciatīvas projektā piedalās Latvijas Universitāte, Rīgas Tehniskā universitāte, Rīgas Stradiņa universitāte, LU Matemātikas un informātikas institūts, LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts, uzņēmums TILDE.

Projektu (Nr. 2.3.1.1.i.0/1/22/I/CFLA/002) finansē Eiropas Savienības Atveseļošanas fonds un Valsts budžets.

         

Dalīties