Datorikas fakultātē turpinās pētījumu projekts "Kvantu algoritmi: no sarežģītības teorijas līdz eksperimentam" (vienošanās Nr. 1.1.1.5/18/A/020). Projekta mērķis ir atrast jaunus piemērus, kur kvantu datori ir labāki par tradicionālajiem datoriem praktiski svarīgu skaitļošanas uzdevumu risināšanā.

Projekta realizācijā iesaistījušies vairāki jauni pētnieki. Ar 1. maiju darbu projektā uzsācis pētnieks (Dr.) Nikolajs Nahimovs, kuram ir vairāk nekā 10 gadu pieredze kvantu klejošanas izmantošanā kvantu algoritmu izstrādei. Aprīlī un maijā projektā piedalījās pētnieks (Dr.) Kristaps Bergfelds, kurš konsultēja projekta pētniekus par kvantu algoritmu fizikālajiem aspektiem. No jūnija līdz augustam pētījumos piedalījās zinātniskais viesasistents Maxime Cautres no elitārās franču augstskolas Ecole Normale Superiore (ENS) Lyon.

Starp jauniem pētījumu rezultātiem jāatzīmē darbs par kvantu automātu realizēšanu uz reāla kvantu datora, ko projekta pētnieks Abuzers Jakarilmazs veicis sadarbībā ar fiziķiem-eksperimentālistiem no Somijas.

Dalīties