Starptautiskā brīvpieejas žurnālā “Vaccines”, ko ik mēnesi izdod izdevniecība MDPI, publicēts raksts “Data-Driven Decision Making and Proactive Citizen–Scientist Communication: A Cross-Sectional Study on COVID-19 Vaccination Adherence”, kura veidošanā piedalījies Datorikas fakultātes pētnieks Emīls Sjundjukovs (Emil Syundyukov).

“Zinātnes komunikācijai un sabiedrības proaktīvai iesaistei ir jāpievērš īpaša uzmanība! Sniedzot sabiedrībai tādus dinamiskos rīkus savu datu kontrolēšanai, vērtību iegūšanai un proaktīvai dalībai kā dinamiskā piekrišana, spējam proaktīvi iesaistīt, saglabājot pacient-centriskumu. Vienlaikus, iespējojot gan zinātniekus, gan veselības organizācijas ar digitāliem rīkiem, roku rokā iesim kopā uz datiem balstīto veselības aprūpi!” stāsta Datorikas fakultātes pētnieks, jaunuzņēmuma “Longenesis” izstrādes vadītājs Emīls Sjundjukovs (Emil Syundyukov).

Pētnieki ir izveidojuši digitālu platformu, ar kuras palīdzību 2020. gada pēdējā ceturksnī un 2021. gada pirmajā ceturksnī sniedza iespēju ikvienam brīvprātīgi iesaistīties pētījumā un saņemt personalizētu atskaiti. Šajā laikā 760 cilvēki izmantoja platformu personalizētā saslimšanas un hroniskā stāvokļa iegūšanas riska izvērtēšanai, bet 467 dalībnieki deva piekrišanu datus apkopotā veidā izmantot pētnieciskiem nolūkiem. Platforma sniedza iespēju katram dalībniekam iegūt personalizēto atskaiti par saslimšanas un slimības hroniskā stāvokļa risku, saņemot arī rekomendācijas no ārstiem, fizioterapeitiem un uztura speciālistiem.

Anonimizētie metadati ir svarīgi sabiedrības veselības organizācijām, jo palīdz izdarīt secinājumus un pielāgot komunikāciju par vakcināciju un dalību zinātniskajās iniciatīvās, balstoties uz saslimšanas, kā arī hroniskā stāvokļa riska faktoriem.

Lasīt rakstu

Pētījums tika prezentēts arī European Public Health konferencē šī gada 11. novembrī un publicēts rakstu krājumā “Oxford Academic European Journal of Public Medicine”.

Pētījums tapis sadarbojoties pētniekiem un studentiem no jaunuzņēmuma “Longenesis”, LU Datorikas fakultātes, LU Medicīnas fakultātes, Holonas Tehnoloģiju institūta (Izraēla), Edinburgas Universitātes (Apvienotā Karaliste), Bostonas Universitātes (ASV) un Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas.

Pētījums tapis Valsts pētījumu programmas "Covid-19 seku mazināšanai" ietvaros (projekta Nr. VPP-COVID-2020/1-0025).

Dalīties