Svētdien, 14. novembrī, norisinājās Pasaules studentu komandu programmēšanas sacensību (ICPC) Ziemeļeirāzijas reģiona Rietumu apakšreģiona ceturtdaļfināls, kurā piedalījās piecas Latvijas Universitātes (LU) komandas. Divas no komandām izpildīja galveno ceturtdaļfināla uzdevumu – kvalificējās nākamajam posmam, t.i., pusfinālam.

Epidemioloģiskās situācijas dēļ, sacensības arī šogad tika rīkotas attālināti ar mainītiem sacensību noteikumiem - komandām tika atļauts izmantot trīs datorus un komanda drīkstēja neatrasties kopā. Šādi sacensību noteikumi Latvijas komandām bija izdevīgi, jo vēl bija spēkā mājsēde ar klātienes pulcēšanās ierobežojumiem. Ceturtdaļfināla organizatori ņēma vērā, ka komandām ir pieejami lielāki datorresursi un šoreiz piedāvāja lielāku uzdevumu daudzumu – 14 uzdevumus.

Kopā ceturtdaļfināla sacensībās piedalījās 62 komandas, Latvijas Universitāti pārstāvēja piecas komandas. Jāatzīmē, ka lielākajai daļai šī gada LU komandu dalībnieku bija maza vai gandrīz nekāda šo sacensību pieredze, tāpat pēdējos gados arī gatavošanās sacensībām bija traucēta, jo klātienes pulcēšanās gandrīz nebija iespējama.

Jau sacensību sākumā divas LU komandas, kurās bija vairāk pieredzējušo studentu, droši nostiprinājās ap desmito vietu, kas garantēja iekļūšanu sacensību nākamajā kārtā, t.i., pusfinālā. Tikai sacensību beigās blakus esošie konkurenti bija veiksmīgāki un aizgāja garām. Komanda “LU 2” (Sandra Siliņa, Aleksejs Jeļisejevs, Aleksandrs Zajakins) ar 8 atrisinātiem uzdevumiem ieguva 13. vietu. Savukārt komanda “LU 1” (Aleksejs Naumovs, Roberts Leonārs Svarinskis, Ingus Jānis Pretkalniņš) ar 7 atrisinātiem uzdevumiem ieguva 18. vietu. Zemāk ierindojās komanda “LU 3” (Andrejs Ķīlis, Kristofers Barkāns, Lukass Teofils Valcis), kas atrisināja 6 uzdevumus un ieguva 27. vietu. Vēl divas LU komandas arī uzrādīja atzīstamus rezultātus un ieguva nozīmīgu pieredzi, lai nākotnē cīnītos par iekļūšanu tālākajos sacensību posmos.

“Abas mūsu komandas, kas kvalificējās pusfinālam, ir ar pieredzējušiem dalībniekiem. Aleksandrs Zajakins piedalījās tikko notikušajā pasaules finālā Maskavā un Ingus Jānis Pretkalniņš ir 2019. gada finālists. Tagad līdz pusfinālam ir pietiekoši daudz laika, lai atgūtu treniņu trūkumu, ko ietekmēja pandēmijas ierobežojumi.  Savukart komandai “LU 2” būs iespēja noslīpēt komandas darbu, jo šādā sastāvā komanda ir piedalījusies sacensībās vien dažas reizes. Ticami, ka pusfināls norisināsies pēc klasiskajiem noteikumiem – viens dators uz komandu; tas būs jāņem vērā treniņu laikā. Vēl ir jāatzīmē ievērojami labs rezultāts mūsu iesācējiem komandai “LU 3”, kas piedalās ICPC sacensībās pirmo reizi – kopā atrisināti veseli 6 uzdevumi. Komandas dalībnieki mācās 1. un 2. kursā Datorikas fakultātē. Protams, par iesācējiem šo komandu varam saukt nosacīti, jo visiem dalībniekiem jau ir laba pieredze Latvijas informātikas olimpiādēs,” – stāsta komandu treneris, DF pētnieks Jevgēnijs Vihrovs.

Ceturtdaļfināla sacensībās ar 12 atrisinātiem uzdevumiem negaidīti uzvarēja Baltkrievijas Nacionālās tehniskās universitātes komanda. Aiz viņiem palika galvenie favorīti no Baltkrievijas Valsts universitātes, pirmajā desmitniekā bija sešas šīs universitātes komandas.

Ceturtdaļfināla rezultāti

Pusfināla norise pašlaik ir neskaidra. Ja epidemioloģiskā situācija ļaus, tad pusfināls notiks klātienē Sanktpēterburgā 2022. gada februārī vai martā pēc klasiskajiem sacensību noteikumiem. Atliek cerēt, ka kopējā situācija visā pasaulē tuvākajos mēnešos uzlabosies.

LU studentu komandu dalību sacensībās atbalsta: AS "Emergn", SIA "eazyBI", SIA "Datakom", AS "RIX Technologies", SIA "TestDevLab", SIA "ZZ Dats", SIA "whiteCryption", Amerikas latvieši, kuri pārstāv “Friends of the University of Latvia” (501(c)(3) charity) - LU Goda biedrs Roberts Blumbergs, Latvijas goda konsuls Mičiganā Andris Lācis un Galenieku ģimene. Ziedojumus administrē Latvijas Universitātes fonds un RTU Attīstības fonds.

Dalīties