Daba dodas ziemas miegā un arī telpaugi pēc vasaras uzsāk jaunu posmu – kāds gatavojas miera periodam un ziemā atpūšas, cits gatavojas krāšņi ziedēt. Lai augi veiksmīgi sagaidītu pavasari, par to labsajūtu jāturpina rūpēties, ievērojot ziemas periodā esošās vadlīnijas augu kopšanā.

Temperatūra

Ja istabas augi vasarā bija iznesti ārā, tad nedrīkst pēkšņi ienest augu no āra vēsuma uz silti sakurinātu istabu. Tāpēc telpaugus iesaka ienest vēl pirms apkures sezona sākuma, taču ja tas nav vēl izdarīts, tad augu vispirms pāris dienas patur pēc iespējas vēsākā, gaišākā telpā (piemēram, verandā), lai tas pierod pie jaunajiem apstākļiem un tikai tad, kad tas ir apradis ar nedaudz augstāku temperatūru, ienes to mājoklī.

Vairums telpaugu spēj pielāgoties dzīvei istabā cilvēkam komfortablā temperatūrā. Taču ir augi, kuri vēlas vēsākas telpas, piemēram, acālijas, kamēlijas. Tās nav vērts pārziemināt, ja nevar nodrošināt vēsu, gaišu telpu. Lapiņas un ziedpumpuri sausajā un siltajā gaisā brūnēs un nobirs.

Gaisma

Telpaugus rudenī novieto pēc iespējas gaišākā vietā tuvāk stiklam.Telpaugi ir izturīgi un parasti iztiek bez papildu apgaismojuma, taču labvēlīga ietekme tam ir. Papildu gaisma būtu vajadzīga tiem augiem, kas ziemā zied. Mājas apstākļos bez papildapgaismojuma ziedēšana parasti nav tik grezna kā no siltumnīcām nākušajiem, ko nopērk veikalos. Telpaugus var droši novietot arī uz gaišās dienvidu puses palodzes, jo tie saulē nevar apdegt, kā tas notiktu pavasarī un vasarā.

Laistīšana

Augiem nepieciešams lielāks gaisa mitrums nekā apkures sezonā ir dzīvokļos, taču laistīšana vajadzīga minimāla. Protams, katrs augs ir citāds, arī temperatūra telpās atšķiras. Ja augu siltās telpās daudz laistīs, tas var sākt stīdzēt vai pat nopūt. Ja ir papildu apgaismojums, arī laistīt var vairāk.

Mēslošana

Ziemas periodā augus mēslo ne biežāk kā reizi mēnesī. Mēslojums vēl aizvien vajadzīgs augiem, kuri pošas ziedēt. Tomēr arī tiem nedrīkst pārdozēt barības devu. Lieto mēslojumus, kas paredzēti ziedošajiem augiem (tajos ir mazāk slāpekļa). Uz šo līdzekļu iepakojuma parasti ir norādīts, ka tie domāti ziedošiem augiem.

Dalīties

Saistītais saturs

LU Botāniskais dārzs aicina izbaudīt “Ziemas Gaismas dārzu”
11.01.2022.

LU Botāniskais dārzs aicina izbaudīt “Ziemas Gaismas dārzu”