Viens no mazajiem ikdienas priekiem mājsēdes laikā ir kādas skaistas sveces iedegšana. Liesma ne tikai patīkami silda, bet arī iesmaržina mājokli un piešķir patīkamu noskaņu. Mūsdienās veikalos pieejamas visdažādākās sveces – gēla, parafīna, vaska, smaržīgās vai bez smaržas, trauciņā un tā joprojām. Kādas sveces labāk izvēlēties un kā tās pareizi dedzināt?

Jaunākie pētījumu pierādījuši – sveces degšana samazina skābekļa daudzumu telpā un rada smalko daļiņu piesārņojumu gaisā, tāpēc sveces, kuras dedzināsim mājās, jāizvēlas īpaši rūpīgi.

Bišu, sojas, palmu vai citu augu vaska sveces dedzināt ir mazāk kaitīgi, nekā, piemēram, parafīna, jo tajās ir mazāk cilvēkam bīstamo vielu.

Svece jāizvēlas tāda, kas ražota no dabiskiem materiāliem, īpaši izvairoties no smaržīgajām, aromātiskajām svecēm. Arī dabiskām smaržvielām sadegot, rodas papildus piemaisījumi gaisā, taču sintētiskie aromāti, kas konstatējami visbiežāk, jo ir izteiktāki, rada papildu toksiskas vielas. Turklāt smaržīgās vielas var izraisīt alerģiskas reakcijas.

Regulāri dedzināt sveces nav ieteicams, jo būtiski samazinās gaisa kvalitāte. Labāk sveces dedzināšanu atstāt uz kādu īpašu atpūtas vai svētku brīdi, nevis ikdienai. Regulāri aizdegt sveci nav ieteicams arī cilvēkiem ar astmu, lai lieki neprovocētu saslimstības.

Kā piemeklēt ideālo sveci?

  • Ja vēlies droši un bez raizēm, rēķinies ar lielākām izmaksām. Nereti tieši dārgās, glaunās sveces ir lietas, izmantojot dabiskas izcelsmes materiālus. Mūsdienās tie gandrīz vienmēr būs dārgāki par sintētiskajiem.
  • Pievērs uzmanību mīkstumam. Cietā vaskā ir daudz parafīna, tāpēc labāk pirkt nevis parafīna, bet gan no dabiska bišu vaska gatavotas sveces.
  • Aromātiskās sveces var aizstāt, piemēram, ar krustnagliņām, kanēļa standziņu, ar anīsu vai smaržvielām, kuru pamatā ir dabiskas aromātiskās eļļas (citrusaugļu, lavandas, rozmarīna, mārsila u.c.).
  • Pievērs uzmanību arī sveces daktij jeb deglim. Pārāk resna gaismekļa dakts var sakarsēt sveces trauku, turklāt tas radīs arī lielu kvēpu daudzumu un risku, ka svece var noplūst.
  • Centies izvēlēties sveces ar kokvilnas degli, vai, piemēram, no kādas koksnes darinātu degli – tas neradīs pelnus, kvēpu atlikumus uz vaska vai uz trauciņa sienām.
  • Bišu vasks nav vienīgā drošā sveču alternatīva – ar tādu uzdevumu tiek galā arī augu valsts izcelsmes materiāli. Izvēlies sveces arī no kokosriekstu vaska, sojas vaska vai stearīna (palmu eļļas).
  • Pārliecinies arī par sastāvdaļu attiecību – nereti ražotāji mēdz jaukt vasku ar, piemēram, parafīnu, un svecē var būt izmantots 51% vaska un 49% parafīna. Šādu taktiku ražotāji izmanto arī tāpēc, lai sveci varētu marķēt kā dabiskas izcelsmes produktu. Lai nekļūtu par mārketinga upuri, vienmēr pārlasi iepakojuma sastāvdaļas.

Pāris padomi sveču dedzināšanā:

  1. Šķiet loģiski – jo lielāka svece, jo tā ilgāk deg. Bet vai zināji, ka svece ar trim degļiem izdegs lēnāk, nekā tāda paša apjoma svece ar vienu degli? Jā, šķiet pretrunīgi, bet atbilde slēpjas fizikā. Tā vietā, lai viens deglis izdedzinātu “tuneli” sveces centrā, trīs daktis izdalīs pietiekamu siltuma daudzumu, lai tiktu izmantots viss sveces saturs, kas nozīmē, ka spīdekļa dzīve būs ilgāka.
  2. Pirms katras sveces aizdegšanas reizes tās degli ieteicams mazliet nogriezt. Tas novērsīs pārlieku lielu dūmošanu un kvēpus. Turklāt gari vai šķībi degļi var izraisīt nevienmērīgu sveces kušanu, pilēšanu un pat uzliesmošanu.
  3. Ja vēlies, lai svece degtu vienmērīgi un kalpotu pēc iespējas ilgāk, pēc pirmās piededzināšanas reizes nodzēs to ne ātrāk kā pēc divām stundām. Tā katru reizi degs pēc viena un tā paša principa. Tātad, ja pirmo reizi tā degs pareizi izkusīs pietiekams vaska daudzumus, kas pārklās sveces augšdaļu – tā tas turpināsies ar katru nākamo reizi.
  4. Nemet ārā sveci, ja tā šķiet nelietojama tuneļa dēļ viducī. Ir vairāki veidi, kā to “atdzīvināt”. Ja svece ir trauciņā, vari to ievietot krāsnī 80 grādu temperatūrā uz piecām minūtēm, taču ja svece ir “plika”, līdzīgu efektu sasniegsi ar karstu fēna gaisu.
  5. Centies nededzināt sveci pārāk ilgi – tas novedīs pie tās pārkaršanas un degļa dreifēšanas, kas, savukārt, ietekmē sveces mūža garumu.
  6. Vai zināji, ka sveces nav ieteicams nopūst? To nodzēšot ar izelpu, izplatās mazās, melnās un pietiekami kaitīgās pelnu daļiņas. Tās arī iekūst svecē, kuru pēc tam dedzināsi atkārtoti, turklāt tas arī bojā sveces ārējo izskatu. Vislabākā alternatīva ir iegādāties sveci ar vāciņu, kuru uzliekot, viegli vari to nodzēst. Nopērkamas arī speciālas sveču nodzēšanas ierīces.

Dalīties