Profesors Bandžio Pinna (Baingio Pinna).

Ceturtdien, 11. novembrī, plkst. 16.00 norisināsies Rīgas Stradiņa universitātes sadarbībā ar LU Datorikas fakultātes Uztveres un kognitīvo sistēmu laboratoriju rīkotās doktorantūras skolas kognitīvo zinātņu starpdisciplināri pētnieciskais vebinārs, kurā profesors Bandžio Pinna (Baingio Pinna) runās par jaunu pieeju objektu un seju uztverē.

Profesors B. Pinna ir viens no mūsdienu nozīmīgākajiem vizuālās uztveres speciālistiem. Viņa doktora grādu psiholoģijā papildina maģistra grāds datorinženierijā. Profesors publicējas starptautiski atzītos zinātniskos žurnālos un plašākai sabiedrībai zināms ar to, ka atklājis tā saukto ūdenskrāsu ilūziju.

Profesors B. Pinna vebinārā demonstrēs jaunu pieeju un jaunas metodes objektu un seju uztverē. Aplūkotie piemēri akcentēs ikoniskā atveida nozīmi objektu atpazīšanā. Saskaņā ar autora izstrādāto teoriju un eksperimentālajiem rezultātiem, ikoniskais objekta atveids ļauj atpazīt objektus, neskaitļojot objekta jēgu no visiem iespējamiem objektu variantiem, bet reducējot to uz objekta nedaudzām pamatpazīmēm un to attiecībām.

Izvērsti aplūkots tiks ķermeņa un seju holistiskā un dekompozīcijas veida uztvere un saistīta ar objekta pamatatveidu, kas ļauj atpazīt šos objektus visā to dažādībā. Šie pētījumi arī apstiprina, ka t. s. kanoniskā perspektīva vizuālajā uztverē ir mazāk nozīmīga nekā objekta kopējā ikoniskā uztvere.

Seju, ķermeņa un objektu uztverei ir liela nozīme medicīnā (gan neirālo, gan psihisko procesu izpētē), radioloģijas pētījumos, uztveres psiholoģijā, kā arī tādās jomās kā māksla un dizains.

Starpdisciplinārais kognitīvo zinātņu vebināru cikls norisināsies no 2021. gada novembra līdz 2022. gada maijam. Vebināri paredzēti doktorantiem, pētniekiem un docētājiem no dažādām jomām, sākot no medicīnas un datorzinātnēm un beidzot ar sociālajām un humanitārajām zinātnēm.

Dalīties