Mājsēde ir laiks, kad lielāko dienas daļu pavadām mājās. Attālinātais darbs un studijas nozīmē ne tikai ilgu uzturēšanos vienā telpā, bet arī sasmakušu jeb sastāvējušos gaisu šai pašā telpā. Apkopojām padomus, kā pareizi un lietderīgi vēdināt telpas, kā arī – kādas kļūdas nepieļaut apkures sezonā.

Pelīte aizvākotā burkā ilgi nedzīvos. Bet kā ar cilvēku rūpīgi nosiltinātā un nepietiekami vēdinātā dzīvoklī? Izrādās, viens cilvēks vienā stundā izelpo 60 gramus ūdens, viņam vajadzīgs 60 kubikmetru svaiga gaisa. Tik daudz, cik ietilpst 20 kvadrātmetru lielā istabā ar trīs metrus augstiem griestiem.

Kāpēc svaigam gaisam ir tik liela nozīme?

Uzmundrina. Pastaiga svaigā gaisā ir kā enerģijas lādiņš visai atlikušajai dienai. Ar izvēdinātu telpu ir tāpat – tas uzmundrina un uzlādē.

Uzlabo smadzeņu darbību. Svaigs gaiss palīdz mūsu smadzenēm labi un produktīvi darboties, tas var palīdzēt ātrāk paveikt iesākto darbu. Vēl viens papildu ieguvums — izvēdinot telpas, mājokli atbrīvosi no nepatīkamiem aromātiem.

Tīrs gaiss. Telpās gaiss parasti ir piesārņots. Tādas lietas kā celtniecības materiāli, mēbeles, gaisa atsvaidzinātāji, nepareizi funkcionējošas krāsnis, krāsas, tīrīšanas līdzekļi, personīgās higiēnas līdzekļi un daudz kas cits var piesārņot gaisu, pasliktinot tā kvalitāti. Tāpēc, vēdinot telpas, parūpēsies arī par gaisa “higiēnu”.

Novērš kondensāta veidošanos. Nevēdinātās telpās veidojas kondensāts, kā rezultātā mājoklī pakāpeniski palielinās mitruma līmenis un veidojas pelējums.

Nost ar vīrusiem un baktērijām! Mājokļa vēdināšana var palīdzēt atbrīvoties no vīrusiem un baktērijām, kas slēpjas slēgtās telpās un nopietni apdraud veselību — mājsēdes laikā tas ir īpaši svarīgi!

Ieteikumi, kā pareizi vēdināt telpas un nepieļaut kļūdas apkures sezonā

  • Iespējami plaši atver visus logus un atstāj vēdināties mājokli vismaz pāris minūtes. Atceries izslēgt elektriskos sildītājus, ja tādi ir, lai lieki netērētu elektrību.
  • Lai labi justos labi, gaisam jāapmainās reizi stundā. Sevišķi svarīgi tas ir, ja telpās atrodas kāds slimnieks, mazi bērni vai alerģiski cilvēki.
  • Apkures sezonā, ilgstoši izmantojot vēdināšanas režīmu, pamatīgi zaudējam siltumenerģiju. Logiem jābūt aizvērtiem, lai nezustu siltums, un kārtīgi vēdināt telpas nepieciešams vismaz 4-5 reizes dienā.
  • Pārbaudi, vai nekas netraucē gaisam brīvi cirkulēt ap radiatoriem. Nenovieto priekšā mēbeles, nežāvē uz radiatoriem drēbes, kā arī nenosedz tos ar aizkariem;
  • Jo vēsāka ir istabas temperatūra, jo biežāk telpas būs jāvēdina. Tas jādara, lai samazinātu gaisa mitrumu. Vajadzētu parūpēties, lai mājoklī temperatūra nav zemāka par +15 grādiem.
  • Vislabāk telpas izvēdināsies, ja veidosies caurvējš. Ja logi dzīvoklī ir tikai uz vienu pusi, tad liec lietā arī durvis.

Dalīties