Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) sadarbībā ar Latvijas Zinātnes padomi (LZP) un Valsts izglītības attīstības aģentūru (VIAA) no 7. oktobra līdz 10. novembrim organizē pasākumu ciklu "Pieslēdzies zinātnei!", kurā aicina sabiedrību uzzināt vairāk par Latvijā veiktajiem pētījumiem dažādās zinātnes nozarēs, uzsverot zinātnieku darbu un zinātnes sasniegumu nozīmi zināšanu sabiedrības veidošanā.

No  7.-29. oktobrim TV spēles „Gudrs, vēl gudrāks” vadītāji Toms Grēviņš un Kaspars Ozoliņš palīdzēs 9.-12. klašu skolēniem iepazīt zinātnieka profesiju 20 „Zinātne.Zoomed.In 2” sarunās. IZM rīkotās zinātnieku tikšanās ar skolēniem notiks jau otro reizi, iepriekšējo 24 sarunu ierakstus var noskatīties šeit.

"Pieslēdzies zinātnei!" ietvaros IZM organizēs trīs zinātnes komunikācijai veltītus pasākumus, kuriem aicinām  reģistrēties šeit. 14. oktobrī no plkst. 15.00-17.00 tiešraidē @ZinātneLatvijai Facebook lapā varēs iepazīties ar Zinātnes komunikācijas mērķa grupu pētījuma rezultātiem, galvenajām atziņām un rekomendācijām. Pētījums tapis sadarbībā ar Vidzemes Augstskolas (ViA) pētniekiem. Par paveikto un pētījumā atklāto stāstīs ViA vadošais pētnieks un rektors Dr. hist. Gatis Krūmiņš un administratīvā rektore Iveta Putniņa, kā arī pieredzējušais komunikācijas stratēģis Zigurds Zaķis.

Zinātnes komunikatori, zinātnieki un zinātnisko institūciju administrācijas pārstāvji  aicināti arī uz diviem zinātnes komunikācijas tiešsaistes semināriem. 15. oktobrī praktiskajā seminārā „Kas jāzina zinātniekam, kurš vēlas komunicēt savus pētījumus?” kopā ar komunikācijas eksperti Ievu Treiju varēs noskaidrot, kā zinātniekiem uzrunāt sabiedrību un sadarboties ar medijiem.  29. oktobrī gaidāma jauna tikšanās ar  Gati Krūmiņu un Zigurdu Zaķi, vēlreiz saliekot īstos akcentus seminārā „Komunikācijas stratēģija un zinātnes stratēģiskā komunikācija”. Tā otrajā daļā Linda Kimeiša  stāstīs par komunikācijas stratēģijas izveides praktiskajiem aspektiem, komunikācijas aktivitāšu plānošanu institūcijā un projektu pieteikumos nacionālā līmeņa un starptautiskajām programmām. Semināru ieraksti visiem būs pieejami ZinātneLatvijai Youtube kontā. Informācija par šiem zinātnes komunikācijas pasākumiem šeit.  

Latvijas Zinātnes padome "Pieslēdzies zinātnei!" ietvaros organizēs sešus tiešraides pasākumus @Zinatnespadome Facebook lapā, kuros fundamentālo un lietišķo pētījumu   projektu (FLPP) īstenotāji, programmas "Apvārsnis 2020" dalībnieki,  kā arī Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsta programmas (PostDoc Latvia) zinātnieki stāstīs par tādām aktuālām pētījumu tēmām kā moderno tehnoloģiju attīstība, dzīves kvalitātes uzlabošana, klimata pārmaiņas, veselība, izglītība, valoda un kultūra.  12. un 28. oktobrī no plkst. 10.00-14.00 notiks tiešraides pasākums „Zinātne, inovācijas un tehnoloģijas Latvijas ekonomikas izaugsmei – vai reāls pienesums tautsaimniecībai?”, kura divās sesijās piedalīsies 20 projektu īstenotāji. Papildu informācija šeit

Ar klimata pārmaiņām saistīto zinātnes izaicinājumu tēmai būs veltītas 20 projektu prezentācijas “Zaļais kurss” - ekoloģijas glābiņš vai darbības imitācija?” 14. un 21. oktobrī. Papildu informācija būs pieejama LZP mājas lapā.

26. oktobrī un 2. novembrī ar saviem pētījumiem sabiedrību iepazīstinās zinātnieki, kuru uzmanības fokusā ir izglītība, veselība, tiesiskums, iekļaušana, drošība, modernā medicīna un veselības aprūpe, valoda un kultūra. Papildu informācija būs pieejama LZP mājas lapā.

19. oktobrī plkst. 15.00 LZP rīkotajā paneļdiskusijā "Zinātnieka loma sabiedrībā”  tiks spriests par šādiem jautājumiem: Kādu ekspertīzi zinātnieks spēj dot? Kas ir zinātniskas zināšanas? Kā novērst zinātnes diskreditāciju? Diskusijā piedalīsies Tālis Juhna, RTU zinātņu prorektors, LZP konsultatīvās zinātnieku padomes priekšsēdētājs, Ieva Puzo, Rīgas Stradiņu universitātes vecākā pētniece, studiju programmas “Sociālā antropoloģija” vadītāja, Ivars Austers, Latvijas Universitātes profesors sociālajā psiholoģijā, Ivars Neiders, docētājs Rīgas Stradiņu universitātes Humanitāro zinātņu katedrā. Papildu informācija būs pieejama LZP mājas lapā.

Valsts izglītības attīstības aģentūra 4. novembrī no 11.00-14.00 organizē jaunatnes forumu 

“Zinātne mums apkārt 360o. Jaunieši tiešraidē Facebook Live un Youtube varēs uzzināt par Latvijas jauno zinātnieku pētījumu rezultātiem pēcdoktorantūras programmā “PostDoc Latvija”. Forums notiks trīs tematiskajās sesijās: Jaunie materiāli un vides sistēmas; Sabiedrības veselība; Jauniešu kompetences un internacionalizācijas ieguvumi. Papildu informācija būs pieejama VIAA mājas lapā.

9. novembrī plkst. 16.00 notiks sabiedriskajai zinātnei (citizen science) veltīts tiešsaistes  pasākums, kurā būs unikāla iespēja tikties ar pasaules līmeņa ekspertu no Francijas – Tomā Eglī (Thomas Egli). Kopš 2001. gada Eglī vada Ženēvas Forumu, kas ik gadu organizē starptautiskas konferences Apvienoto Nāciju Organizācijā (ANO) par tādām tēmām kā  sabiedriskā zinātne un līdzdalības pētījumi, valstu zinātnes politika un ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšana. Viņš ir izveidojis fondu, kura kompetencē ir projektos balstītas mācību tehnoloģijas skolām, un nevalstisko organizāciju ar īpašu konsultatīvo statusu ANO, kas kopš 1992. gada visā pasaulē vada izglītojošus projektus par sabiedrisko  zinātni. Pasākumu organizē IZM sadarbībā ar Francijas institūtu Latvijā. Informācija par pasākumu vēl sekos.

„Pieslēdzies zinātnei” noslēgumā UNESCO Pasaules zinātnes dienā 10. novembrī plkst. 11.00 IZM visus interesentus aicinās uz semināru "Sadarbība izcilībai”, kur iepazīstinās ar Latvijas Universitātes Diasporas un migrācijas pētījumu centra pētījuma “Sadarbība izcilībai: Latvijas un diasporas pētnieku skatījums uz savstarpējo sadarbību” rezultātiem. Informācija par semināru vēl sekos.

Atgādinām, ka visu oktobri un novembri Rīgā, laukumā pie tirdzniecības centra “Origo”, apskatāma izstāde “Zinātne iedvesmo!”, kas vēsta par 50 zinātniekiem un zinātniecēm – radošām un iedvesmojošām personībām mūsdienu Latvijas zinātnē.  

Dalīties