LU komanda kopā ar treneriem un ICPC direktoru Bilu Paučeru 2019. gada pusfinālā, iegūstot bronzas medaļu un ceļazīmi uz finālu. No kreisās: komandas treneris Guntis Arnicāns, komandas treneris Jevgēnijs Vihrovs, Aleksejs Zajakins, Aleksandrs Zajakins, Kristaps Čivkulis, ICPC direktors Bils Paučers.

Latvijas Universitātes (LU) studentu komanda – Aleksejs Zajakins, Aleksandrs Zajakins, Kristaps Čivkulis un treneris Jevgēnijs Vihrovs – 30. septembrī devušies uz pasaules studentu komandu programmēšanas sacensību (ICPC) finālu, kurš norisinās Maskavā, Krievijā. Šīm fināla sacensībām bija jānorisinās 2020. gada jūnijā, taču epidemioloģiskās situācijas dēļ sacensības vairākkārt tika pārceltas. Fināla sacensības, kurās sacentīsies spēcīgākās komandas no visas pasaules, norisināsies 5. oktobrī un būs skatāmas tiešraidē.

“Šis fināls ļoti atšķirsies no visiem iepriekšējiem fināliem ne tikai epidemioloģisko drošības noteikumu dēļ, vai tāpēc, ka tas vairākkārt tika pārcelts un daži studenti, kuriem uz to ir jādodas, pa šo laiku jau ir ieguvuši diplomus, bet arī tāpēc, ka pirmo reizi ICPC sacensību vēsturē ir mainīts sacensību formāts – vienmēr komandai bija tikai viens dators, bet šajā finālā katram komandas dalībniekam būs savs dators un arī norobežojošās barjeras starp pašiem komandas dalībniekiem. Šīs nelielās izmaiņas ļoti ietekmē komandas savstarpējo komunikāciju un uzdevumu risināšanas tempu. Ceru, ka mūsu komandas lielā līdzšinējā pieredze un arī attālinātā dalība treniņnometnēs palīdzēs komandai sasniegt iespējami augstākus rezultātus,” stāsta komandas treneris, LU Datorikas fakultātes pētnieks Jevgēnijs Vihrovs.

LU komanda – Aleksejs Zajakins, Aleksandrs Zajakins, Kristaps Čivkulis – ceļazīmi uz pasaules programmēšanas sacensību finālu ieguva 2019. gada decembrī, kad Ziemeļeirāzijas reģionālajā pusfinālā 310 komandu konkurencē izcīnīja 9. vietu un bronzas medaļu. Komanda izcīnīja arī 1. vietu sacensību ceturtdaļfinālā.

Epidemioloģiskās situācijas dēļ fināla sacensības norisinās gan klātienē, gan tiešsaistē, taču par medaļām cīnīsies tikai tās komandas, kuras piedalīsies klātienē. Klātienes pasākumā jāievēro pastiprināti drošības noteikumi – jāveic Covid-19 testēšana, jāvalkā sejas maskas, kā arī visiem dalībniekiem jābūt vakcinētiem.

LU komandas sacensībām sagatavo Datorikas fakultātes profesors Guntis Arnicāns un pētnieks Jevgēnijs Vihrovs.

LU studentu komandu dalību sacensībās atbalsta: AS "Emergn", SIA "eazyBI", SIA "Datakom", AS "RIX Technologies", SIA "TestDevLab", SIA "ZZ Dats", SIA "whiteCryption", Amerikas latvieši, kuri pārstāv “Friends of the University of Latvia” (501(c)(3) charity) - LU Goda biedrs Roberts Blumbergs, Latvijas goda konsuls Mičiganā Andris Lācis un Galenieku ģimene. Ziedojumus administrē Latvijas Universitātes fonds un RTU Attīstības fonds.

Pasaules studentu programmēšanas sacensības (ICPC) ir senākās un prestižākās akadēmiskās programmēšanas sacensības pasaulē, kurās piedalās studenti. Sacensības organizē ICPC fonds (ICPC Foundation) un fināla sacensības katru gadu notiek citā valstī. Šis ir sacensību 44. fināls. Pagājušajā akadēmiskajā gadā sacensībās piedalījās 58 963 dalībnieki, kas pārstāvēja 3 406 universitātes no 104 valstīm. Sacensību ceturtdaļfināli un pusfināli norisinās reģionos visos apdzīvotajos kontinentos, savukārt uz fināla sacensībām dodas ap 100 pasaules spēcīgākās komandas. Latvijas Universitāte pasaules programmēšanas sacensību finālā līdz šim ir piedalījusies piecas reizes.

Dalīties

Saistītais saturs