Piektdien, 12. februārī norisināsies LU 79. Starptautiskās zinātniskās konferences sekcijas sēde "Datorzinātne un informācijas tehnoloģijas", kurā Datorikas fakultātes mācībspēki un pētnieki iepazīstinās ar pēdējā gada laikā tapušiem pētījumiem. Sēde notiks attālināti, Zoom platformā, no plkst. 14.00 līdz 17.30.

Saite uz Zoom pasākumu
Meeting ID: 960 5619 1659
Passcode: 499703

Programma

Vadītājs: Prof. Guntis Arnicāns

Kvantu un klasisku algoritmu salīdzinājums notikumu atlasei augstas enerģijas daļiņu fizikas eksperimentos
Mārtiņš Kālis

Kvantu algoritmi un apakšējie novērtējumi ceļa meklēšanai uz režģa
Jānis Iraids

DQMBT jeb datu kvalitātes modeļa vadītā informācijas sistēmu testēšana
Anastasija Ņikiforova, Jānis Bičevskis, Ivo Odītis, Zane Bičevska

Referāts ir tapis IT KC pētījuma Nr. 1.7. „Biznesa procesu modeļu lietojums pilnai informācijas sistēmas funkcionalitātes testēšanai” ietvaros. Pētījums piedāvā attīstīt modelī balstītas testēšanas pieeju, par testēšanas modeli izvēloties iepriekšējo pētījumu rezultātā izveidoto datu objekta virzītu datu kvalitātes modeli. Piedāvātais algoritms nodrošina iespēju (1) ģenerēt DQ-pilnu testu kopu, kas pārbauda testējamo programmu darbības korektumu, pārklājot visus iespējamos ievaddatu kvalitātes nosacījumus, kas tiek panākts, pateicoties simboliskās izpildes izmantošanai, (2) salīdzināt ievadāmā un datubāzē saglabāto datu objektu atbilstību vienam pret otru, t.i. vai ievadītie dati tiek pareizi saglabāti datubāzē. Risinājums ir paredzēts gan izstrādājamas, gan jau ekspluatācijā esošas programmatūras testēšanai.

Attālināto studiju realizācijas atsevišķi IT aspekti
Imants Gorbāns

Bakteriofāgu regulatoro tīklu analīze ar hibrīdiem modeļiem
Gatis Melkus

Gēnu regulatorie tīkli ir viens no molekulārajiem vadības pamatmehānismiem dzīvās šūnās, bet to modelēšana ir problemātiska, jo šo procesu bioķīmiskā dinamika ir pārsvarā nezināma un to pilna dinamiska modelēšana ir nepraktiska. Šajā darbā mēs izmantojam pilnveidotu hibrīdu gēnu regulatorā tīkla modeli, lai analizētu visus iespējamos regulatorā tīkla stāvokļus bakteriofāgam λ, Escherichia coli inficējošam vīrusam ar divdaļīgu dzīves ciklu. Tīkla analīzē novērojam atraktorus, kas atbilst bakteriofāga dzīves cikla variantiem, kā arī identificējam papildus gadījumus, kurus regulatorais tīkls ir spējīgs teorētiski sasniegt un kuriem ir vērts meklēt eksperimentālu pamatojumu.

Dziļās mašīnmācīšanās modeļi un to dzīves cikla pārvaldības ietvars multimediju datu apstrādei
A. Sproģis, G. Bārzdiņš, J. Bārzdiņš, A. Kalniņš, S. Rikačovs, E. Celms, M. Grasmanis

Mērķa-virzīta neironu tīklu arhitektūra SAT risināšanai
Emīls Ozoliņš, Sergejs Kozlovičs, Andis Draguns, Elīza Gaile, Ronalds Zakovskis, Kārlis Freivalds

Mēs piedāvājam mērķa-virzītu neironu tīklu arhitektūru SAT risināšanai nepārraudzītā veidā, kas balstīta uz grafu neironu tīkliem un katrā solī spēj veikt vaicājumus par risinājuma korektību un atkarībā no tā izmainīt savu stratēģiju. Tiek apskatītas dažādas problēmas, kas nepieciešamības gadījumā tiek iekodētas SAT instancēs, piemēram, nejaušs 3-SAT, kliķes atrašana grafā un pirmtēla uzbrukums SHA-1 jaucējfunkcijai. Lai gan arhitektūra pagaidām nekonkurē ar industriāliem SAT risinātājiem, tomēr darbojas ievērojami labāk, kā pārējās specializētās neironu tīklu arhitektūras SAT risināšanai.

Efektīvas rekurentā neironu tīkla šūnas izstrāde
Ronalds Zakovskis, Emīls Ozoliņš, Andis Draguns, Elīza Gaile, Kārlis Freivalds

Rekurento neironu tīklu sasniegtie rezultāti ir lielā mērā atkarīgi no tajos izmantotās neironu tīklu šūnas uzbūves. Gandrīz visas šīs šūnas satur kāda tipa vārtu mehānismu. Bet mēs parādam, ka vārtu izmantošana nav nepieciešama. Mēs izveidojam jaunu rekurento šūnu, kura neizmanto nevienu vārtu mehānismu, tai pat laikā, uzrādot labākus rezultātus nekā citas populāras rekurentās šūnas.

Ceļojošā tirgotāja problēmas tuvināta risināšana ar neironu tīkliem
Elīza Gaile, Andis Draguns, Emīls Ozoliņš, Ronalds Zakovskis, Kārlis Freivalds

Mēs apskatām veidus, kā tuvināti risināt ceļojošā tirgotāja problēmu ar grafu neironu tīklos balstītu arhitektūru. Tiek salīdzināta pārraudzītā mācīšanās un īpaši veidota nepārraudzītās mācīšanās metode, kura veidota ar heiristiku risinājumu derīguma novērtēšanai. Pētīta arī neironu tīkla spēja vispārināties uz lielākām ceļojošā tirgotāja problēmas instancēm nekā pieejamas trenēšanas laikā

Dalīties

Saistītais saturs