Covid-19 pandēmijas dēļ 2020. gada Pasaules programmēšanas sacensību fināls (ICPC), kurā iekļuvusi arī Latvijas Universitātes studentu komanda, ir pārcelts uz 2021. gadu, taču šī gada fināla organizatori – Maskavas Fizikas un tehnoloģiju institūts – 27. jūnijā organizēja pasākumu “World Finals Moscow Day Zero”, kurā tiešsaistē norisinājās gan individuālās sacensības, gan vieslekcijas. “Day Zero” pasākuma sacensībās jeb Huawei Graph Mining Challenge 10. vietu un bronzas medaļu ieguva DF students, 2020. gada pasaules programmēšanas sacensību finālists Aleksejs Zajakins.

Huawei izaicinājumā piedalījās 99 dalībnieki – 2020.gada finālisti - un godalgotās vietas, kā ierasts ICPC sacensībās, ieguva pirmie divpadsmit. Aleksejs Zajakins ieguva 10. vietu, tādējādi iegūstot izaicinājuma bronzas medaļu.

Sacensību dalībniekiem trīs stundu laikā bija jāizstrādā algoritms, kas doto tīklu (grafu) sadala stipri sakarīgās daļās - kopienās. Grafa sadalīšana kopienās ir svarīgs uzdevums datorzinātnē, kas parādās dažādās zinātnes nozarēs, tai skaitā sociālo tīklu analīzē, neirālo tīklu analīzē, datoru tīklu analīzē, bioloģisko tīklu analīzē. Grafa sadalīšana kopienās tiek arī pielietota, lai analizētu epidēmijas izplatīšanos pasaulē, kur kopienas var reprezentēt valstis vai reģionus. Izaicinājuma dalībniekiem bija jāuzraksta programma, kas pēc iespējas labāk atrod kopienas, un jānotestē uz trīs dotiem dažāda veida un lieluma grafiem.

Huawei izaicinājums norisinājās arī pagājuša gada fināla sacensībās, taču tas nebija individuāls - tajā piedalījās visas 135 fināla komandas. LU studentu komanda šajā izaicinājumā ieguva 6. vietu. Izaicinājumā trīs stundu laikā dalībniekiem bija jāatrisina problēmas, kas saistītas ar mākslīgo intelektu un neironu tīkliem.

Rezultātu tabula

Dalīties