LU studenti izcīna uzvaru pasaules programmēšanas sacensību ceturtdaļfinālā. Foto: Jevgēnijs Vihrovs.

Ceturtdien, 24. oktobrī, Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā norisinājās Pasaules studentu komandu programmēšanas sacensību (ICPC) Ziemeļeirāzijas reģiona Rietumu apakšreģiona ceturtdaļfināls, kurā 55 komandu konkurencē uzvaru guva Latvijas Universitātes (LU) studentu komanda – Aleksejs Zajakins, Aleksandrs Zajakins un Kristaps Čivkulis.

Ziemeļeirāzijas reģiona Rietumu apakšreģiona ceturtdaļfinālā šogad piedalījās 55 komandas no Baltkrievijas, Latvijas, Lietuvas un Kaļiņingradas apgabala Krievijā. Latvijas Universitāte šogad tika pārstāvēta ar sešām komandām.

Komanda “LU 2” - Aleksejs Zajakins, Aleksandrs Zajakins un Kristaps Čivkulis – piecās stundās atrisināja visvairāk uzdevumu (10 no 11) un jau otro gadu pēc kārtas kļuva par ceturtdaļfināla čempioniem, aiz sevis atstājot spēcīgo Baltkrievijas Valsts universitātes 1. komandu. Gūt uzvaru ceturtdaļfinālā līdz šim LU bija izdevies divreiz – 2005. un 2018. gadā. 

“Šī gada ceturtdaļfinālu komandas iesāka ar ātru un veiksmīgu vairāku uzdevumu atrisināšanu. Baltkrievijas komandas uzņēma tādu tempu, kuram netika līdzi pat mūsu spēcīgākās komandas, un Baltkrievijas Valsts universitāte (BVU) kārtējo reizi apliecināja, ka ir starp pasaules līderiem sporta programmēšanas sagatavošanā. Šogad BVU ir izvirzījusi ambiciozu mērķi - iegūt pasaules zelta medaļas. BVU 1. komanda, kas sastāv tikai no pasaules skolēnu olimpiāžu (informātika, matemātika, fizika) zelta medaļniekiem, šogad ir pārliecinoši startējuši visās sacensībās. Arī šoreiz viņi izvirzījās vadībā. Izskatījās, ka neviens nevar atņemt viņiem uzvarētāja godu, taču LU spēcīgākā komanda pamazām sāka apliecināt savu spēku un pirms pēdējās stundas pietuvinājās līderiem, paceļoties uz 4.vietu.

Pēdējās stundas laikā dalībniekiem un līdzjutējiem ir ierobežota informācijas saņemšana, jo ir zināms tikai, ka komanda sūta risinājumus, bet nav zināms to rezultāts. Vērojot risinājumu sūtīšanas aktivitātes 15 minūtes pirms sacensību beigām, varēja secināt, ka par pirmo vietu tomēr cīnās vairākas komandas. Pēc sacensību beigām izrādījās, ka bija iestājies visoptimistiskākais scenārijs – mūsu komandai tika ieskaitīti visi risinātie uzdevumi, bet konkurentiem bija neveiksmes. Līdz ar to tā bija neliela sensācija, jo visi bija pārliecināti, ka BVU komanda noteikti uzvarēs. Izcils mūsu komandas panākums, kas tika sasniegts cīnoties līdz pēdējam brīdim!

Kādu brīdi varam priecāties par šo panākumu, tomēr tas ir tikai pirmais solis ceļā uz galveno mērķi – iekļūt finālā un tur nostartēt pēc iespējas labāk. Mūsu abas uz pusfinālu braucošās komandas ir ieguldījušas lielu sagatavošanās darbu daudzu gadu garumā. Iegūtā meistarība ir tādā līmenī, ka varam ar optimismu skatīties uz pusfinālu,” par sacensībām stāsta treneris Datorikas fakultātes profesors Guntis Arnicāns.

No LU komandām otro labāko rezultātu uzrādīja komanda “LU 1” - Aleksejs Naumovs, Ingus Jānis Pretkalniņš, Roberts Leonārs Svarinskis – atrisinot 6 uzdevumus, viņi ierindojās 14. vietā.

Labu sniegumu parādīja komanda “LU 5” - Aleksejs Jeļisejevs, Maksims Pogumirskis, Dārta Rituma. Komanda atrisināja 5 uzdevumus un ieguva 21. vietu kopvērtējumā.

Komanda “LU 4” - Elīza Gaile, Ieva Pakalna, Ansis Zvirbulis – atrisināja 4 uzdevumus (33. vieta), komanda “LU 6” - Vladimirs Andrejevs, Anna Gžibovska, Aleksandrs Kozjutinskis – 3 uzdevumus (40. vieta), bet “LU 3” – arī ar 3 atrisinātiem uzdevumiem, taču nedaudz sliktāku laiku ierindojās 45. vietā.

Divas spēcīgākās Latvijas Universitātes komandas ("LU 2" un "LU 1") 29. novembrī dosies uz pusfinālu Sanktpēterburgā, Krievijā, kur cīnīsies par ceļazīmi uz finālu, kurš 2020. gada jūnijā norisināsies Maskavā, Krievijā.

LU komandas sacensībām sagatavo Datorikas fakultātes profesors Guntis Arnicāns un pētnieks Jevgēnijs Vihrovs. Ceturtdaļfināla uzdevumu sastādīšanā piedalījās arī LU – pētnieks Jevgēnijs Vihrovs un students Andis Draguns.

LU studentu komandu dalību sacensībās atbalsta: AS "Emergn", SIA "eazyBI", SIA "Datakom", AS "RIX Technologies", SIA "TestDevLab", SIA "ZZ Dats"VISMA grupas uzņēmumi Latvijā, SIA "whiteCryption", Amerikas latvieši, kuri pārstāv “Friends of the University of Latvia” (501(c)(3) charity) - Latvijas goda konsuls Ilinoisas štatā Roberts Blumbergs, Latvijas goda konsuls Mičiganā Andris Lācis un Galenieku ģimene. Ziedojumus administrē Latvijas Universitātes fonds un RTU Attīstības fonds.

Pasaules studentu programmēšanas sacensības (ICPC) ir senākās un prestižākās akadēmiskās programmēšanas sacensības pasaulē, kurās piedalās studenti. Šogad sacensības norisinās jau 44. gadu. Pagājušajā gadā sacensībās piedalījās 52 709 dalībnieki, kas pārstāvēja 3 233 universitātes no 110 valstīm. Sacensību ceturtdaļfināli un pusfināli norisinās reģionos visos apdzīvotajos kontinentos, savukārt uz fināla sacensībām dodas ap 100 pasaules spēcīgākās komandas. Latvijas Universitāte pasaules programmēšanas sacensību finālā līdz šim ir piedalījusies piecas reizes.

Dalīties

Saistītais saturs

LU studenti iekļūst starp TOP30 spēcīgākajām programmēšanas komandām pasaulē
06.10.2021.

LU studenti iekļūst starp TOP30 spēcīgākajām programmēšanas komandām pasaulē